DERMATITIS SEBORREICA

La dermatitis seborreica o seborrea és una malaltia de la pell que afecta el cuir cabellut, la cara i el tors. És causant de pell vermellosa, irritada, escamosa i casposa. Afecta en particular les zones de la pell riques en glàndula sebàcia. Es creu que està causada per la infecció del fong Malassezia furfur (conegut anteriorment com el Pityrosporum ovale) en individus amb poca immunitat i una alta producció de sebum.

En un individu de funcionament normal, el fong prospera sense problemes, però en aquells afectats per la seborrea, la epidermis del cos respon de manera no favorable a la infecció, inflamant-se i soltant escates microscòpiques en un intent fallit de lliurar-se del fong.

És una hipersecreció de les glàndules sebàcies del cuir cabellut, que greixa a l'excés el cabell i el cuir cabellut, és un problema estètic i dermatològic de gran importància, podent accelerar la caiguda del cabell. En alguns casos es presenta íntimament unida a la pitiriasi i en altres casos, principalment quan es fa crònica, pot ser un símptoma precursor d'una possible alopècia seborreica.

Pot presentar-se conjuntament amb dermatitis seborreica del cuir cabellut, en la qual hi ha un procés inflamatori amb una fina descamació d'aspecte serós. Els cabells engreixinats per aquesta secreció sebàcia es tornen brillants, aferradissos, pesats, difícils de pentinar i acumulen brutícia fàcilment. Amb freqüència, el sèu experimenta processos oxidatius que generen mala olor. La secreció de sèu és baixa durant la infància, mentre que és elevada en la pubertat, arribant a la seva màxim en adults, per a després decréixer en la senectut.